Popularni postovi

ŠTO ZNAČI RPN NA KALKULATORU?

StjepanBan

 

ŠTO ZNAČI RPN NA KALKULATORU?


"RPN" je kratica za Reverse Polish Notation i također je poznat kao Postfix Notation. To je matematička notacija u kojoj se operatori unose nakon brojeva, a to rezultira najočiglednijom razlikom za RPN kalkulator — nema potrebe za gumbom jednakosti.

Ovo je u suprotnosti s poljskim zapisom (PN), gdje se operatori unose prije brojeva. "Poljski" u nazivu odnosi se na izumitelja ove oznake, poljskog logičara Jana Łukasiewicza.

Na primjer, ako izvodite izračun 1 + 2 = 3 na standardnom ili algebarskom kalkulatoru, slijed gumba rezultirat će 1 + 2 =odgovorom "3" prikazanim na zaslonu. Međutim, isti izračun na RPN kalkulatoru zahtijevao bi niz gumba 1 Enter 2 +da bi se vidio odgovor "3".

Ovaj proces također radi za neograničeno više brojeva u nizu. Na primjer, možete dodati 1 Enter 2 + 3 + 4 +da biste vidjeli odgovor "10" ili pomnožiti 1 Enter 2 x 3 x 4 xda biste vidjeli odgovor "24".

Još jedan RPN primjer uključuje izračune s jednim brojem. Ovdje se još uvijek prvo unosi broj, a zatim operacijska tipka za prikaz rezultata. Na primjer, za izračunavanje e 3 niz gumba bio bi .3 ex

9 Enter 2 x
8 Enter 3 x +
7 Enter 4 x -
da vidite odgovor "14".
Za mnoge korisnike, velika prednost RPN-a je to što je postupak izračuna sličan onom koji biste izračunali na papiru. Ovo se može ilustrirati kompliciranijim primjerom koji uključuje lančane izračune. Evo niza gumba za izračunavanje (9 × 2) + (8 × 3) – (7 × 4):

Kada koristite RPN, nema potrebe za zagradama ili zagradama u izračunima. RPN je također popularan jer se složeni izračuni mogu pojednostaviti smanjenjem pritiska na tipke što dovodi do bržeg i lakšeg rješavanja problema. U proširenijim izračunima također vam omogućuje da vidite privremene rezultate, a ne samo konačni odgovor. To vam omogućuje provjeru pogrešaka u svakom koraku, a također može biti korisno u situacijama poučavanja da pokaže učenicima kako se rezultat izračunava.

Može biti korisno razmišljati o RPN-u u smislu strukture stoga s nekoliko razina, obično 3 ili 4. Da biste to učinili, uzmite matematički izraz i pročitajte ga s lijeva na desno. Ako se unese broj, ta se vrijednost gura na stog. Ako se unese operator, to obrađuje dvije vrijednosti s vrha stoga i gura rezultat operacije natrag na stog.

Unatoč prednostima RPN-a, mnogi ljudi radije koriste standardni ili algebarski način za neke izračune. Zbog toga vam neki kalkulatori omogućuju prebacivanje između RPN načina i algebarskog načina kako biste zadovoljili ovu preferencu.

RPN je bio relativno nepoznat prije 1970-ih kada ga je Hewlett-Packard počeo koristiti u svim svojim kalkulatorima, a koristi ga i danas u nekim modelima. Poznati financijski programabilni kalkulator Hewlett-Packard HP-12C jedan je od onih kalkulatora koji koriste RPN. Međutim, nedavno je popularnost RPN-a opala jer su algebarski kalkulatori kao što je TI-84 postali standard u mnogim školama i sveučilištima.

Kao posljednja točka, važno je napomenuti da se RPN također može naći u informatici, gdje se koristi u programskim jezicima koji se temelje na stogu, uključujući PostScript i Forth. Međutim, kalkulatori su fokus ovog članka pa smo ograničili našu raspravu na tu temu.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...