Popularni postovi

ŠTO ZNAČI E NA KALKULATORU?

StjepanBan

 

ŠTO ZNAČI E NA KALKULATORU?

Slovo "E" koristi se na mnogim kalkulatorima u obliku velikih i malih slova. Može se pojaviti na zaslonu kalkulatora ili tipkovnici i, ovisno o kontekstu, znači znanstvenu notaciju ili Eulerov broj.

Znanstveni zapis


Veliko slovo "E" uvijek predstavlja znanstvenu notaciju i obično se pojavljuje na zaslonu kalkulatora. Predstavlja eksponent od 10 i uvijek ga prati broj koji predstavlja vrijednost eksponenta. Kalkulatori koriste znanstvenu notaciju za prikaz brojeva koji su vrlo veliki ili vrlo mali kako bi ih lakše čitali i prikazali na zaslonu.

Kako znanstveni zapis prikazuje velike brojeve?

Na primjer, ako želite pomnožiti milijardu puta jednu milijardu, unijeli biste 1 000 000 000 x 1 000 000 000, a odgovor bi bio 1 000 000 000 000 000 000. Ovaj je broj nezgrapan, težak za čitanje i svakako prevelik da stane na zaslon kalkulatora. Kako bi riješili ovaj problem korištenjem znanstvenog zapisa, kalkulatori izražavaju nule kao potenciju broja deset.

1,000,000,000,000,000,000 izraženo u znanstvenoj notaciji je 1 x 10 18 , s verzijom kalkulatora koja prikazuje 1E+18 . Ovo se ponekad izražava decimalnim brojevima, kao što je 1.000000E+18 ili jednostavno 1E18 . Ove rezultate možete čitati kao 1 s 18 nula. Isti se koncept primjenjuje na male brojeve s 0,000000000000000001 izraženim u znanstvenom zapisu kao 1 x 10 -18 i verzijom kalkulatora koja prikazuje 1E-18 .

Važno je upamtiti da kalkulatori ponekad koriste malo slovo "e" na zaslonu za predstavljanje eksponenata, što zbunjuje Eulerov broj, koji je nepovezan koncept.

Eulerov broj


Malo slovo "e" uvijek predstavlja Eulerov broj kada se pojavi na tipkovnici kalkulatora. Međutim, također može predstavljati eksponente kada se pojavi na ekranu.

Evo kratkog praktičnog pravila za određivanje ispravnog značenja malog slova "e" na zaslonu kalkulatora. Ako se pojavljuje ispred znaka jednakosti, odnosi se na Eulerov broj. S druge strane, ako se pojavljuje nakon znaka jednakosti iza kojeg slijede znamenke, odnosi se na eksponent od 10, kao što je prethodno objašnjeno.

Neki kalkulatori će imati etipku, ali najčešće se koristi malo slovo "e" na tipki koja se nalazi na većini znanstvenih i financijskih kalkulatora. To je zato što je Eulerov broj temeljna konstanta pri izvođenju ovih izračuna. Ako ne vidite ove tipke na svom kalkulatoru, provjerite sekundarne funkcije kojima možete pristupiti pritiskom tipke ili .ex2ndfn

Što je Eulerov broj?

Eulerov broj, poznat i kao "e", matematička je konstanta s vrijednošću 2,7182818284 (na 10 decimalnih mjesta) i bitan je koncept u matematici i drugim granama matematike. Otkrio ga je 1683. švicarski matematičar Jacob Bernoulli i nazvao ga po Leonhardu Euleru. Kao i Pi (𝜋), to je iracionalan broj, što znači da se ne može napisati kao razlomak, a decimala traje vječno bez ponavljanja.

"e" je baza prirodnog logaritma i koristi se za izračune u mnogim različitim područjima, posebno onima koja uključuju eksponencijalni rast i opadanje. To ga čini posebno korisnim kada se, na primjer, izračunavaju složene kamate u financijskoj industriji ili radioaktivni raspad u znanosti.

Eulerov broj ima nekoliko zanimljivih svojstava koja ga čine korisnim u mnogim matematičkim kontekstima. Na primjer, to je jedini broj takav da je vrijednost vlastite derivacije jednaka samom sebi. To znači da je nagib tangente na graf funkcije y = e x u bilo kojoj točki uvijek jednak vrijednosti funkcije u toj točki.

Eulerov broj također je usko povezan s konceptom prirodnih logaritama. Prirodni logaritam bilo kojeg broja x je potencija na koju broj e treba podići da bi se dobila vrijednost x. Drugim riječima, ako je y = ln(x), tada je x = ey. Ovaj odnos poznat je kao svojstvo prirodnog logaritma Eulerovog broja.

Osim njegove upotrebe u matematici i proučavanju eksponencijalnog rasta i opadanja, Eulerov broj također je bitan u drugim granama matematike, kao što su kompleksna analiza, teorija vjerojatnosti i geometrija. Koristi se u raznim primjenama, uključujući inženjerstvo, fiziku i informatiku.

Ukratko, Eulerov broj je bitan koncept u mnogim granama matematike i ima nekoliko zanimljivih svojstava koja ga čine korisnim u mnogim primjenama.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...