Popularni postovi

Ručni elektronički kalkulator Casio FX-700P

StjepanBan

 


Tvrtka Casio Computer Company proizvodila je stolne kalkulatore sa znanstvenim funkcijama najmanje od 1972. godine, kada je prodala svoj FX-1.
Ovaj stroj je prodao Sperry Remington kao Remington 1259S (vidi 2011.0108.01). Godine 1974. Casio je predstavio ručni znanstveni kalkulator, FX-10 (koji Remington također prodaje kao SSR8). Casio je nastavio proizvoditi takve kalkulatore, kao i jednostavnije uređaje dizajnirane za aritmetiku.
U 1970-ima Hewlett Packard, Compucorp, Texas Instruments i Casio počeli su prodavati kalkulatore u kojima se niz ključnih naredbi može kombinirati u programe. Godine 1982. Casio je predstavio ovaj kalkulator, Casio FX-700P, koji se mogao programirati pomoću programskog jezika BASIC. Metalni uređaj s plastičnim okvirom ima numeričke i aritmetičke funkcijske tipke s desne strane, a potpunu abecednu tipkovnicu i ostale funkcijske tipke s lijeve strane. Tipka za uključivanje/isključivanje je lijevo, a zaslon s tekućim kristalima iznad toga. Zaslon je prikazivao do dvanaest znakova.
Priključak koji omogućuje priključivanje strujnog adaptera, termalnog pisača ili kasetofona nalazi se na gornjem rubu, iako ovaj primjer nema nijedan od ovih priključaka. Oznaka na gornjoj desnoj strani glasi: CASIO (/) PROGRAMABILNI KALKULATOR (/) FX-700P.
Svaka tipka na tipkovnici mogla se čitati na nekoliko načina ili, da upotrijebimo Casioov izraz, načina. Pritiskom na tipku prikazan je uneseni broj ili slovo. Pritiskom na tipku i crvenu tipku načina rada "simbol" unese se jedan od niza simbola, programskih naredbi ili brojeva programa (u kalkulator se može pohraniti do deset programa). Pritiskom na tipku i plavu "funkcijsku" tipku načina rada omogućeno je pronalaženje trigonometrijskih funkcija, logaritama, eksponenata, kvadrata, razlomaka i tako dalje. Naposljetku, korištenje tipke za decimalni zarez i tipke za način rada omogućilo je unos slova u malom obliku i niza drugih simbola.
Odvrtanje vijaka na stražnjoj strani kalkulatora omogućuje promjenu dviju malih, zdepastih baterija. Oznaka na stražnjoj strani glasi: CASIO FX-700P (/) OCJENA: DC 8V 0,02W (/) koristite BATERIJU 3Vx2 (/) MADE IN JAPAN (/) BM CASIO COMPUTER CO., LTD.
Prema recenziji u Creative Computingu u prosincu 1983., Casio FX-700P s kazetnim sučeljem, termalnim pisačem i paketom softvera Multipac prodavao se u maloprodaji za oko 200 dolara.
Ovaj primjerak uređaja bio je u vlasništvu Richarda C. Robertsa, profesora matematike na Sveučilištu Maryland okruga Baltimore i oca donatora.
Za povezanu dokumentaciju pogledajte 2012.3068.01.
Reference:
O Casio FX-700P raspravlja se na nekoliko web stranica, uključujući http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=1002&st=1 , http://www.casio-calculator.com/Museum/ ByYear/1982.html i Viktor T. Toth, Programmable Calculators, http://www.rskey.org/.
David H. Ahl, “Casio FX-700P,” Creative Computing , 9 #12, prosinac, 1983., str. 20.
Stephen Kiehl, “Richard Roberts,” Baltimore Sun , 31. ožujka 2008.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...