Popularni postovi

KALKULATOR TEXAS INSTRUMENTS TI-84

StjepanBan

 

KALKULATOR TEXAS INSTRUMENTS TI-84

Kalkulator Texas Instruments TI-84Kalkulator Texas Instruments TI-84 popularan je grafički kalkulator koji podjednako koriste studenti i profesionalci i nastavlja biti vrijedan alat za rješavanje složenih problema i izvođenje naprednih izračuna.

Sa svojim sučeljem jednostavnim za korištenje i snažnim mogućnostima, postao je glavni proizvod na obrazovnom tržištu i intenzivno ga koriste studenti u školama, na fakultetima i sveučilištima.

Povijest kalkulatora TI-84

Kalkulator TI-84 ima bogatu povijest koja datira iz 1980-ih, kada je Texas Instruments (TI) prvi put predstavio TI-81, osnovni grafički kalkulator.

Godine 1990. Texas Instruments je izdao TI-82, nadograđenu verziju TI-81 s dodatnim značajkama kao što su osnovne mogućnosti programiranja i sposobnost rješavanja jednadžbi. TI-83, izdan 1992., temeljio se na uspjehu TI-82 i dodao naprednije grafičke mogućnosti i mogućnosti programiranja.

Izdan 1996., TI-84 bio je veliki korak naprijed za TI kalkulatore. Imao je snažniji procesor, veći zaslon i povećanu memoriju za pohranu programa i podataka. Također je imao mogućnost crtanja grafikona i analize funkcija, kao i izvođenja osnovnih statističkih izračuna.

TI-84 je postigao veliki uspjeh i brzo je postao kalkulator za studente koji pohađaju napredne tečajeve matematike i znanosti. Također su ga široko koristili profesionalci u područjima kao što su inženjerstvo i financije. Uz svoje snažne računalne sposobnosti, TI-84 također je imao korisničko sučelje i bio je jednostavan za korištenje.

Tijekom godina TI je objavio nekoliko ažuriranih verzija TI-84, uključujući TI-84 Plus i TI-84 Plus Silver Edition. Ova ažuriranja dodala su nove značajke i poboljšala izvorni dizajn, čineći TI-84 još snažnijim i svestranijim.

Značajke kalkulatora TI-84

Zaslon u boji

Jedna od istaknutih značajki TI-84 je njegov zaslon u boji, koji omogućuje jednostavno čitanje i vizualizaciju grafikona i jednadžbi. Ovo je posebno korisno u nastavi matematike i prirodnih znanosti, gdje je crtanje grafikona bitan dio nastavnog plana i programa.

Napredne funkcije

Uz svoje mogućnosti crtanja grafikona, TI-84 također nudi niz funkcija za izvođenje naprednih izračuna. To uključuje alate za račun, statistiku i vjerojatnost, kao i razne znanstvene i inženjerske funkcije.

Ugrađena knjižnica

TI-84 također ima ugrađenu biblioteku funkcija, kojoj se može pristupiti pritiskom na tipku "2.", a zatim odabirom odgovarajuće funkcije iz izbornika. Ovo može uštedjeti vrijeme i trud studentima, koji više ne moraju ručno unositi složene jednadžbe.

Pohrana podataka

Još jedna korisna značajka TI-84 je njegova sposobnost pohranjivanja i pozivanja podataka. Ovo studentima omogućuje unos i spremanje više skupova podataka, kojima se može lako pristupiti i koristiti u kasnijim izračunima. Ovo je posebno korisno u znanstvenim eksperimentima, gdje studenti mogu spremiti podatke iz svakog pokusa i zatim ih koristiti za usporedbu i analizu svojih rezultata.

Jednostavnost korištenja

Unatoč svojim naprednim mogućnostima, TI-84 je relativno jednostavan za korištenje. Ima jednostavno sučelje i dolazi s korisničkim priručnikom koji sadrži upute korak po korak za izvođenje različitih izračuna. Osim toga, dostupni su mnogi mrežni resursi i vodiči koji mogu pomoći studentima da nauče kako učinkovito koristiti TI-84.

Cijena

Jedna potencijalna mana TI-84 je njegova cijena, a može biti relativno skup u usporedbi s drugim kalkulatorima na tržištu. Međutim, mnoge škole i sveučilišta zahtijevaju korištenje TI-84 za određene razrede, tako da studenti možda neće imati drugog izbora nego kupiti ga.

Kako koristiti kalkulator TI-84

Tipke kalkulatora

Neke od najčešće korištenih tipki na TI-84 uključuju:

  1. ONuključuje i isključuje kalkulator.
  2. CLEARbriše memoriju kalkulatora i poništava sve postavke.
  3. ENTERunosi vrijednosti i potvrđuje odabire.
  4. MODEomogućuje promjenu postavki na kalkulatoru, kao što je broj prikazanih decimala ili jedinice kuta koje se koriste za trigonometrijske funkcije.
  5. kretati se kroz izbornike i odabrati željenu funkciju.
  6. Brojevi i izrazi se unose pomoću tipkovnice, na isti način na koji biste ih napisali na papiru. Na primjer, za zbrajanje 3 i 4, unesite 3 + 4i pritisnite ENTER.
  7. MATHpristupa ugrađenim matematičkim funkcijama i programima kalkulatora kao što su kvadratni korijeni, sinusi i kosinusi.
  8. GRAPHotvara izbornik za crtanje grafikona i omogućuje vam crtanje jednadžbi i funkcija u grafikonu.
  9. TABLEotvara izbornik tablice i omogućuje vam stvaranje tablica vrijednosti za jednadžbe i funkcije.
  10. WINDOWotvara izbornik za postavljanje raspona i mjerila grafikona i tablica.
  11. ZOOMotvara izbornik za povećavanje ili smanjivanje grafikona i prilagođavanje prozora za gledanje.
  12. APPSotvara izbornik u kojem možete pregledavati i preuzimati razne aplikacije i igre.
  13. TRACEprati graf i prikazuje informacije o točkama na grafu.
  14. VARSpristupa i manipulira varijablama.
  15. 2NDpristupa sekundarnim funkcijama drugih tipki. Na primjer, pritiskom 2NDnakon kojeg slijedi SINpristup funkciji inverznog sinusa.

Operacija

Da biste koristili kalkulator TI-84, prvo se morate upoznati s njegovom tipkovnicom i izgledom. Kalkulator ima veliki LCD zaslon u boji koji prikazuje rezultate vaših izračuna, kao i sve grafikone ili jednadžbe koje ste unijeli. Tipkovnica ima standardni raspored numeričkih tipki, kao i niz funkcijskih tipki koje se koriste za pristup različitim značajkama kalkulatora.

Jedna od najkorisnijih funkcija kalkulatora TI-84 je njegova sposobnost crtanja jednadžbi i podataka. Da biste nacrtali jednadžbu, prvo morate unijeti jednadžbu u kalkulator. Da biste to učinili, pritisnite Y=gumb, a zatim pomoću numeričkih tipki i funkcijskih tipki unesite jednadžbu. Na primjer, ako želite grafički nacrtati jednadžbu y=x^2, pritisnite Y=, nakon čega slijedi x^2i zatim ENTER.

Nakon što ste unijeli jednadžbu, možete pritisnuti GRAPHgumb da vidite grafikon jednadžbe na ekranu. Grafikon će se prikazati pomoću zadanih postavki prozora, koje prikazuju osi X i Y s rasponom od -10 do 10. Postavke prozora možete promijeniti pritiskom na gumb i zatim odabirom druge opcije ZOOMiz izbornika koji se pojavi. Na primjer, možete koristiti ZoomFitopciju za automatsko podešavanje postavki prozora kako bi grafikon odgovarao zaslonu.

Osim za grafičko crtanje jednadžbi, kalkulator TI-84 također se može koristiti za izvođenje širokog spektra matematičkih operacija. Na primjer, možete koristiti kalkulator za rješavanje jednadžbi, pronalaženje vrijednosti varijable ili izračunavanje srednje vrijednosti, medijana i načina skupa podataka. Za pristup ovim funkcijama, pritisnite MATHgumb za otvaranje izbornika matematičkih operacija koje možete izvesti. Pomoću tipki sa strelicama označite operaciju koju želite koristiti, a zatim pritisnite ENTERza izvođenje operacije.

Još jedna korisna značajka kalkulatora TI-84 je njegova sposobnost pohranjivanja i pozivanja podataka i jednadžbi. To može biti od pomoći ako trebate koristiti iste podatke ili jednadžbu više puta u izračunu. Za pohranjivanje vrijednosti ili jednadžbe pritisnite STO>gumb. Ovo će otvoriti izbornik u kojem možete odabrati mjesto za pohranjivanje vrijednosti. Pomoću tipki sa strelicama označite mjesto koje želite koristiti, a zatim pritisnite ENTERda biste ga pohranili.

Da biste pozvali pohranjenu vrijednost ili jednadžbu, pritisnite 2ndgumb nakon čega slijedi STO>gumb i zatim odaberite memorijsku lokaciju na kojoj je vrijednost pohranjena. Bit će umetnut u trenutni izračun, gdje ga možete koristiti kao bilo koju drugu vrijednost ili jednadžbu.

Uz ove osnovne značajke, kalkulator TI-84 ima mnoge druge funkcije i mogućnosti koje možete istražiti i koristiti. Na primjer, kalkulator ima ugrađeni programski jezik koji možete koristiti za izradu prilagođenih programa i funkcija. Također ima niz naprednih matematičkih i znanstvenih funkcija, poput trigonometrijskih i statističkih funkcija, koje možete koristiti za rješavanje složenih problema.

Kako biste saznali više o cijelom nizu značajki i mogućnosti kalkulatora TI-84, možete pogledati korisnički priručnik ili posjetiti web stranicu Texas Instruments .

Zaključno, TI-84 je moćan i svestran kalkulator koji je dobro prilagođen za širok raspon akademskih predmeta. Njegov zaslon u boji, napredne funkcije i sučelje jednostavno za korištenje čine ga vrijednim alatom za studente na svim razinama. Iako je možda skuplji, TI-84 je vrijedan ulaganja za svakoga tko treba kalkulator visoke kvalitete.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...