Popularni postovi

KAKO RADITI RAZLOMKE NA KALKULATORU?

StjepanBan

 

KAKO RADITI RAZLOMKE NA KALKULATORU?

Ako tražite kako računati razlomke na kalkulatoru, došli ste na pravo mjesto! U ovom članku ćemo vam pokazati kako raditi razlomke na TI 84 kalkulatoru. Također ćemo pružiti neke savjete i trikove koji će vam olakšati postupak. Dakle, bilo da tek počinjete s razlomcima ili tražite osvježenje, nastavite čitati za sve informacije koje su vam potrebne!

O razlomcima


Razlomak je broj koji predstavlja dio cjeline. Cjelinu se može smatrati podijeljenom na jednake dijelove, a razlomak je jednostavno broj tih dijelova koje imate. Na primjer, ako imate tri bombona, a vaš prijatelj ima dva, tada biste mogli reći da imate "tri petine" slatkiša ili "tri od pet komada".

Razlomci se mogu pisati na različite načine, ali najčešći je način s razlomkom. Broj iznad trake naziva se brojnik i predstavlja koliko dijelova imate, dok se broj ispod trake naziva nazivnik i predstavlja koliko dijelova ima ukupno. Dakle, u gornjem primjeru, razlomak bi bio napisan kao "tri petine" ili "tri kroz pet."

Pravilni razlomci

Za razlomak se kaže da je pravilan ako je brojnik (gornji broj) manji od nazivnika (donji broj). Na primjer, u razlomku "tri petine", tri je brojnik, a pet je nazivnik. To znači da ima ukupno pet komponenti, od čega tri. Kao rezultat toga, omjer je točan.

Nepravi razlomci i mješoviti brojevi

Kada je brojnik veći od nazivnika, to se zove nepravi razlomak . Na primjer, ako imate sedam bombona, imali biste netočan razlomak jer je sedam veće od pet. Nepravilni razlomci mogu se pretvoriti u mješovite brojeve, koji su kombinacija cijelog broja i razlomka. Da biste to učinili, jednostavno podijelite brojnik s nazivnikom kako biste dobili cijeli broj, a zatim zapišite ostatak kao razlomak. Dakle, u gornjem primjeru, imali biste "jedan i dvije petine" ili "jedan i dva preko pet."

Sada kada ste razumjeli osnove razlomaka, prijeđimo na to kako raditi razlomke na svom kalkulatoru TI 84!

O kalkulatoru TI-84

Kalkulator TI-84 grafički je kalkulator koji je izdan 2004. godine. Proizvodi ga Texas Instruments i radi na četiri AAA baterije. TI-84 ima mnogo značajki, uključujući mogućnost grafičkog prikaza funkcija, izvođenja statističkih izračuna i više. TI-84 ima značajne prednosti u odnosu na svoje prethodnike, uključujući bržu obradu, više memorije i manju veličinu.

Kada je riječ o razlomcima, TI-84 može izvoditi razne operacije, uključujući zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje. U ovom ćemo se članku usredotočiti na to kako raditi razlomke na kalkulatoru TI-84 pomoću ugrađene funkcije razlomaka.

Kako računati razlomke na svom kalkulatoru TI-84

U gornjem lijevom kutu tipkovnice TI-84 Plus pritisnite tipku Alpha. Tipka Y= nalazi se ispod zaslona kalkulatora i aktivira razne izbornike prečaca. Odaberite funkciju n/d pritiskom na Enter u donjem desnom kutu kalkulatora (nalazi se blizu donjeg desnog kuta). Ovo vas vodi do predloška razlomaka.

Da biste stvorili razlomak, prvo morate unijeti brojnik (gornji broj) svog razlomka. Nakon što to učinite, strelicom prema dolje dođite do nazivnika i upišite njegovu vrijednost. Ovo se može koristiti na bilo kojem stroju TI-84 Plus za unos razlomaka bilo gdje.

Korištenje mješovitih brojeva

Vjerojatno ste primijetili da odmah ispod opcije razlomaka u izborniku FRAC postoji sličan izbor pod nazivom "Un/d." Ovo je opcija mješovitog broja. Ako ga odaberete, moći ćete unijeti mješovite brojeve. Ako želite pretvoriti mješovite brojeve u neispravne razlomke ili obrnuto, odaberite treću opciju, koja glasi ">n/d>. Postavljanjem ove operacije prije ili iza mješovitog ili neprikladnog razlomka promijenit će se u njegov polarno suprotan oblik.

Pretvaranje razlomaka i decimala

Pretvaranje razlomaka i decimalaBez obzira na postavku načina, postoji jednostavan način pretvaranja decimalnog oblika u oblik razlomka. U prve dvije opcije izbornika Math možete pristupiti funkcijama Frac i Dec. Funkcija Frac prikazuje odgovor kao razlomak. Pritisnite [MATH][ENTER][ENTER] za prikaz vašeg izraza kao razlomka, zatim pritisnite [MATH][ENTER] [ENTER]. Pogledajte prvi zaslon za primjer. Ako vaš kalkulator ne može pretvoriti izraz u razlomak, ponovno će prikazati decimalu.

Ostale značajke kalkulatora TI-84


Kalkulator TI-84 također se može koristiti za niz drugih operacija, uključujući:

- Grafički prikaz funkcija: TI-84 može prikazati grafove raznih funkcija, uključujući linearne, kvadratne i kubične funkcije.

- Statistički izračuni: TI-84 se može koristiti za izračunavanje srednje vrijednosti, medijana, moda i standardne devijacije.

- Trigonometrijske funkcije: TI-84 se može koristiti za izračunavanje sinusa, kosinusa i tangensa.

- Vjerojatnost: TI-84 se može koristiti za izračunavanje vjerojatnosti pomoću ugrađenog generatora slučajnih brojeva.

- Pretvaranje jedinica: TI-84 se može koristiti za pretvaranje između različitih mjernih jedinica.

- Pronalaženje korijena: TI-84 se može koristiti za pronalaženje korijena jednadžbi.

- Rješavanje sustava linearnih jednadžbi: TI-84 se može koristiti za rješavanje sustava linearnih jednadžbi.

- I više!

Zaključak

Kalkulator TI-84 moćan je alat koji se može koristiti za razne operacije, uključujući razlomke. U ovom smo se članku usredotočili na to kako raditi razlomke na kalkulatoru TI-84. Također smo razgovarali o tome kako koristiti funkciju miješanih brojeva i kako pretvoriti razlomke i decimale. Na kraju, ukratko smo spomenuli neke druge značajke kalkulatora TI-84.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...