Popularni postovi

ČESTE POGREŠKE U KALKULATORU

StjepanBan

 

ČESTE POGREŠKE U KALKULATORU


Postoji mnogo mogućih pogrešaka koje osoba može napraviti kada koristi kalkulator. Neke su pogreške pri unosu, neke sintaktičke pogreške, druge računske pogreške, a mnoge uzrokuje kalkulator koji koristi drugačiji logički proces ili radi prema određenom skupu pravila s kojima korisnik nije upoznat.

Kalkulator će često izbaciti poruku o pogrešci kada se napravi pogreška, ali ponekad će vam jednostavno dati netočan rezultat. Ovdje je dobra ideja koristiti zdrav razum i zapitati se "izgleda li taj odgovor točan?". Nemojte uvijek vjerovati svakom odgovoru koji vam kalkulator da.

Počnimo s najosnovnijom pogreškom i krenimo od nje.

Neuspjeh brisanja prethodnih izračuna

Dok rješavate različite probleme na svom kalkulatoru, jedna od najlakših pogrešaka je zaboraviti izbrisati postojeće podatke iz prethodnih izračuna prije pokretanja novih. Proces se razlikuje na različitim kalkulatorima, no morate obrisati sve sa zaslona, ​​memorije, registara ili stoga. Tipka ACće to učiniti na mnogim kalkulatorima, no neki će kalkulatori imati posebnu kombinaciju tipki za brisanje memorije. Na primjer, TI-84 Plus koristi kombinaciju tipki 2nd + 7 1 2 clear. Alternativno, mnogi financijski kalkulatori koriste kombinaciju tipki f CLx.

Pogrešan ključ za negativne brojeve

Korisnici kalkulatora ponekad zabune ključ -za oduzimanje s negativnim ili ključem za promjenu predznaka, (-)ili +/-. Ako koristite tipku za oduzimanje na početku izračuna, kalkulator misli da želite oduzeti vrijednost od prethodnog odgovora. Alternativno, korištenje tipke za oduzimanje za postavljanje negativnog broja tijekom izračuna može dovesti do poruke o pogrešci.

Pogrešna baza za logaritme

Većina kalkulatora može raditi logaritme s bazom 10 i bazom "e", ali lako je pobrkati ključeve za logaritam. Ne zaboravite koristiti logključ za logaritme s bazom 10 i lnključ za logaritme s bazom "e".

Korištenje radijanskog načina rada za unos kutova u stupnjevima

Prilikom izvođenja trigonometrijskih izračuna, kutovi se mogu unijeti u jednoj od dvije mjerne jedinice, radijanima ili stupnjevima. Mnogi kalkulatori koriste radijane kao zadane za ove izračune, tako da ćete dobiti pogrešan odgovor ako radite u stupnjevima. U ovom scenariju morate prebaciti kalkulator na stupnjeve prije izračunavanja rezultata.

Deaktivirane funkcije

Mnogi kalkulatori omogućuju uključivanje i isključivanje funkcija. Obično je funkcija uključena kada je znak jednakosti na njenom mjestu istaknut , pa ćete imati problema ako želite koristiti funkciju u kojoj znak jednakosti nije istaknut. Da biste riješili problem, jednostavno pomaknite kursor na odgovarajući znak jednakosti i pritisnite ENTERtipku.

Pogreške zaokruživanja

Brojevi se obično zaokružuju prema gore ili prema dolje kako bi stali unutar fiksnog ili maksimalnog broja decimalnih mjesta. Općenito pravilo je da se brojevi 1-4 zaokružuju prema dolje, dok se brojevi 5-9 zaokružuju naviše. Očit primjer zaokruživanja je valuta, gdje će se izračun koji rezultira točnom vrijednošću od 10,123 zaokružiti na 10,12 USD jer valuta ima dva fiksna decimalna mjesta.

Pogreška zaokruživanja, ili pogreška zaokruživanja, razlika je između bliske aproksimacije broja i njegove točne vrijednosti. Pogreške zaokruživanja mogu se jednostavno pokazati pomoću postotaka, kao što je prikazano u nastavku.

Prvo uzmite popis točnih postotaka... ...zatim zaokružite na najbliži cijeli broj.
15,597% 16%
38,675% 39%
45,728% 46%
UKUPNO: 100.000% UKUPNO: 101%

Kao što vidite, zaokruživanje dovodi do nemogućeg rezultata od 101%. U složenijim izračunima, pogreške zaokruživanja mogu značajno porasti jer se prenose kroz više koraka izračuna.

Kalkulatori mogu koristiti samo ograničen broj znamenki u svojim izračunima, tako da se zaokruživanje događa redovito. Međutim, većina kalkulatora omogućuje vam da kontrolirate gdje će se zaokruživati ​​odabirom broja znamenki iza decimalne točke. Neki kalkulatori, kao što je TI-84 Plus, također vam daju opciju "Float" gdje kalkulator odlučuje koliko će decimala koristiti.

Pogreške financijskog kalkulatora

Nekoliko je pogrešaka tipično pri korištenju vremenske vrijednosti komponenti novca na financijskim kalkulatorima. To uključuje sljedeće.

Nedosljedne vrijednosti vremena i frekvencije

Značajna pogreška je unos nedosljednih vrijednosti vremena i frekvencije. Prilikom izvođenja izračuna vremenske vrijednosti novca, bitno je da se učestalost komponenti N (broj razdoblja), I (kamatna stopa) i PMT (plaćanja po razdoblju) podudara. Na primjer, ako se "N" unese kao mjesečna vrijednost, vrijednosti "I" i "PMT" također moraju biti izražene mjesečno.

Pogrešna postavka razdoblja plaćanja

Druga potencijalna pogreška može biti uzrokovana korištenjem netočne postavke razdoblja plaćanja. Neka plaćanja, poput hipoteka, obično dospijevaju na kraju razdoblja plaćanja, dok druga, poput anuiteta, dospijevaju na početku razdoblja plaćanja. Kao rezultat toga, važno je osigurati da je razdoblje plaćanja na vašem kalkulatoru ispravno postavljeno za izračun koji se izvodi.

Ako izvodite izračune na kraju razdoblja plaćanja, provjerite da se na zaslonu kalkulatora ne prikazuje ikona "BGN". Većina kalkulatora prema zadanim postavkama koristi izračun "kraj razdoblja plaćanja" i ne prikazuje tu postavku na zaslonu. Međutim, ako je kalkulator postavljen na "početak razdoblja plaćanja", obično će biti prikazana ikona "BGN".

Logika vašeg kalkulatora može biti drugačija od vaše

Mnoge pogreške kalkulatora uzrokovane su time što vaš kalkulator "razmišlja" drugačije od vas ili slijedi drugačija pravila. Evo nekoliko primjera u kojima to rezultira neočekivanim odgovorima.

Kvadriranje negativnih brojeva

Ako pokušate izračunati −3 2 pomoću niza gumba, dobit ćete odgovor -9 umjesto 9 kako biste očekivali. Zašto se to događa?3 +/- x2 =

Problem je uzrokovan načinom na koji unosite podatke. Kalkulator čita vaš unos kao −(3 2 ) = −9 jer izvodi potenciranje prije negacije. Rješenje je staviti -3 u zagradu. Drugim riječima, unesite svoje podatke kao (−3) 2 .

Dodavanje postotaka

Ako pokušate zbrojiti 10% + 10%, dobit ćete odgovor 0,11 umjesto 20% kako biste očekivali. Što se ovdje događa i kako doći do točnog odgovora?

Kalkulator čita vaš unos kao dodavanje 0,1 puta 10% do 10% (ili 0,1); drugim riječima, 0,1 + 0,1 x 10% = 0,11. Rješenje je korištenje jedne od sljedećih opcija:

  1. Pretvorite postotke u decimale, tako da izračun postaje 0,1 + 0,1.
  2. Dodajte zagrade u postotke, tako da izračun postaje (10%) + (10%).
  3. Dodajte zagrade brojevima i stavite znak postotka izvan njih, tako da izračun postaje (10 + 10)%.

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...